Beeldbellen via Jitsi

Veilig beeldbellen, een handleiding

Tijdens de coronacrisis lag zo’n beetje al het menselijk contact plat. Om de kwetsbaren te beschermen is de 1,5m economie ingevoerd waardoor vergaderingen erg moeilijk te organiseren zijn.

Om toch met groepen contact te houden heeft het beeldbellen een vlucht genomen en zijn talrijke initiatieven de grond uit gestampt. Of gigantisch gegroeid. Een van de meest bekende initiatieven is Zoom. Maar Zoom heeft een paar problemen. Buiten dat de maximale vergadertijd 40 minuten is (ook niet verkeerd overigens), gaat het video verkeer langs diverse servers. Deze servers liggen in het buitenland zoals de VS en China. Het data verkeer van en naar deze servers is beveiligd, maar eenmaal gearriveerd op deze servers wordt het uitgepakt en is het zichtbaar voor iedereen die toegang heeft tot de server.

Als je dat niet wilt, dan is het fijn als je bijvoorbeeld een Nederlandse server kunt gebruiken. En beter nog, als je het zelf op je eigen server zou kunnen zetten. Dat kan met het open source programma Jit.si. Dit programma is gratis te gebruiken. Zet je het niet op je eigen server, dan kan je gebruik maken van een aantal Nederlandse servers zoals Bit.nl (server), Waag.org (server) en Vc4all.nl (server). Op Vc4all.nl tref je ook een aantal servers aan waar je zou kunnen inloggen voor je vergadering.

Wil je het programma gebruiken op een eigen server, dan is het raadzaam om hier een professional over te raadplegen.

Handleiding beeldbellen

Omdat beeldbellen en videoconferencing voor veel mensen een geheel nieuwe ervaring is, hebben we een uitgebreide handleiding geschreven. Met behulp van deze handleiding kan je gemakkelijk een eigen beeldbellen vergadering leren opzetten met beveiliging met behulp van een wachtwoord, of hoe je deel kunt nemen aan een reeds georganiseerde vergadering.

We hebben gekozen voor meetme.bit.nl als server en als voorbeeld voor de handleiding beeldbellen. Dit had net zo goed de servers van Waag of Vc4all kunnen zijn. De handleiding is ook daarvoor te gebruiken, al zal je de url moeten aanpassen en het adres van de server als je gebruik maakt van de apps voor je mobieltje of je tablet.

Oh ja, hadden we al verteld dat dit een gratis programma is? En dat je er met meer dan 4 mensen makkelijk kunt beeldbellen?

Beschikbare servers voor beeldbellen

Download hier de handleiding

Donatie

Is de handleiding naar je zin? Dan stellen we een kleine donatie op prijs. Via deze betaallink doneer je 1 euro aan ons.

Scroll naar boven