Hoe maak je een QR-code? Stap 3

QR-code?

QR-codes bestaan al lang, maar sinds enige tijd zie je ze overal opduiken. Ze zijn ook ontzettend handig. Zeker nu iedereen wel een smartphone heeft om een QR-code te scannen.

Maar wat is een QR-code nu eigenlijk?

Een QR-code is een soort streepjescode die informatie bevat, zoals een link naar een website of een tekstbericht. Het ziet eruit als een zwart-wit vierkant patroon en kan worden gescand met een smartphone camera om de informatie te lezen. Het is snel en gemakkelijk te gebruiken, en wordt vaak gebruikt in advertenties, op verpakkingen en op evenementen om informatie te delen en toegang te bieden tot verschillende digitale inhoud.

Hiernaast zie je een eenvoudige QR-code.

Lange URL, veel blokjes

Een korte URL is van cruciaal belang voor een QR-code omdat de code anders te complex kan worden en moeilijker kan worden gescand. QR-codes werken door het decoderen van informatie die is opgeslagen in de vorm van zwarte en witte puntjes op een vierkant raster. Hoe meer informatie er in de code is opgeslagen, hoe meer puntjes er nodig zijn en hoe groter de code wordt.

Als de URL die wordt gebruikt in de QR-code lang is, kan dit betekenen dat de code te groot en complex wordt. Dit kan problemen veroorzaken bij het scannen van de code, omdat sommige scanners de code niet goed kunnen lezen of interpreteren als de code te groot of complex is.

Korter maken van de URL, kan dat?

Door gebruik te maken van een URL-verkorter zoals bit.ly, kan de URL worden verkort en kan de QR-code kleiner en eenvoudiger worden gemaakt. Dit vermindert niet alleen het risico op technische problemen, maar maakt de code ook visueel aantrekkelijker en gemakkelijker te scannen. Het is daarom belangrijk om te streven naar een zo kort mogelijke URL bij het maken van een QR-code.

Een korte URL kan ook helpen om de code gemakkelijker te delen. Denk aan je socials, omdat deze platforms meestal een beperking hebben voor het aantal tekens dat in een post kan worden opgenomen. Door gebruik te maken van een verkorte URL, kan de QR-code eenvoudig worden gedeeld en kunnen meer mensen toegang krijgen tot de informatie die in de code is opgeslagen.

Je kan overigens via Bit.ly ook een QR-code aanmaken. Maar wij doen dit liever niet i.v.m. het logo van Bit.ly in het midden.

Waar kan je een QR-code maken? Het liefst gratis?

Een QR-code kan je op verschillende plekken op het internet maken. Ook gratis. Maar wij willen graag wat meer mogelijkheden. Daarom richten wij ons op de dienst van Gratisqrcode.nl (geen affiliate link).

Gebruik je Gratisqrcode.nl voor het maken van een QR-code, dan kan je de code (bijna) volledig aan passen aan jouw wensen. Naast het invoeren van de gewenste informatie, kan je hier ook de kleur en vorm van de QR-code aanpassen. Dit betekent dat je de code kunt afstemmen op jouw branding en dat de code er aantrekkelijker uit kan zien.

Daarnaast biedt Gratisqrcode.nl de optie om jouw eigen logo aan de QR-code toe te voegen. Dit kan helpen om de code nog herkenbaarder te maken voor jouw doelgroep en kan bijdragen aan het vergroten van de merkbekendheid. Dit is vooral handig voor bedrijven die de QR-code willen gebruiken voor marketingdoeleinden.

Door de code aan te passen en er een persoonlijk tintje aan toe te voegen, kan het ook helpen om de code op te laten vallen tussen andere QR-codes. Dit kan de kans vergroten dat de code wordt gescand en de gewenste informatie wordt verkregen.

Van standaard naar maatwerk

Scroll naar boven